MAT
Mat är en av de stora utgiftsposterna. De andra två brukar vara boende och transport, men till skillnad från dem är det lätt att ändra hur mycket man lägger på mat.
Och du slipper leverpastej tunn som den skiraste spetsgardin...
Betala mindre - njut mer
Frukostmackan på väg till jobbet! Eller hämtkaffen som blivit slentrian. Energidrycken, chokladbiten i automaten, eller vad det nu är för dålig vana som kanske mest känns bra för att man kommer ihåg hur härligt det är när det är riktigt bra. Som efter semestern, när det är flera veckor sedan man piggade upp en alltför tidig morgon med en underbar, kall och helt perfekt Cola Zero. Den flaskan är vad som visar hur långt vi kommit som civilisation, peak njutning. En månad, och 20 morgonflaskor senare, är kicken inte lika stor. Så varför slänga iväg pengarna på det? Köp din hämtkaffe eller frukostfralla någon gång i veckan och njut undantaget, men låt bli att göra det till en vana.
Genom att sprida ut unnandet byter du fler gånger med slentriantuggande mot färre gånger med peak njutning. Samtidigt spar du pengar, ren bonus.
När du skär ned från en automatchokladbit för 15 kr om dagen till en om veckan sparar du ungefär 200 kr i månaden. Du har sparat 7% av sparmålet om 3 000 kr redan där, BOOM!
Sänka matkostnaderna - en lat metod
Den som lägger 2 000 kr för luncher och middagar betalar i snitt 33 kr/måltid. Det är enkelt att få ner matkostnaden en bit utan större ansträngning. Men...grottlagrad Gruyere då? En välmarmorerad köttbit? Det behåller vi såklart. Vi ska spara pengar, inte sluta med det som ger vårt liv mening.
Vi ska inte leva på bara linser och makaroner, istället sänker vi matkostnaderna genom att lära oss några nya recept.
De flesta av oss roterar mellan ett gäng rätter. Om du lär dig några recept där varje måltid kostar 10 kr och äter sådant till två luncher och två middagar i veckan så sparar du 370 kr i månaden, eller 12% av sparmålet. Det är så enkelt, du måste inte lägga om alla matvanor eller börja äta som en student, bara hitta några nya recept och sen köra på som vanligt. Och det finns många goda recept som lägger sig under 10 kr.
Gott (och enkelt!) är kycklingklubbor med ris. Kycklingklubbor säljs ofta för 10-20 kr/kg, och är så saftiga att det blir gott med bara ris+klubba. Lägg till några råa morotsstavar och du har middag för 10 kr/portion. Försök inte göra samma med kycklingfilée och ris bara, det blir mer ett straff än en måltid.
För fler recept kan man botanisera på sidan Under tian. Allt är redan kostnadsberäknat, och hon som driver sidan är dietist.
Nu har du redan sparat 600 kr/mån! Bara av att bre lite frukostmackor hemma och att prova några nya recept. Varför har du inte gjort det här tidigare?
Vi är inte ens klara med maten än.
Köp billigare mat
Tricket att ytterligare sänka matkostnaderna utan att äta som en skäggig kulturarbetare* är att köpa det man ändå skulle köpa när det är billigare, och att om möjligt välja Willy:s och Lidl framför Coop och Ica.
Ett exempel från en slumpmässig vecka är kilopriset för färsk torsk.
Ordinarie pris på Coop - 249kr
Ordinarie pris på Willys - 187 kr
Erbjudande på Willys - 149 kr
Willy:s ordinarie pris är 25% billigare än
Coop, och Willy:s erbjudande är
40% billigare än Coop.
*Den skäggiga kulturarbetaren kanske lagar en grymt god linsgryta. Om du inte provat själv, gör det! Gott, enkelt, nyttigt och väldigt (väldigt!) billigt.
Betala mindre för deo
Vissa kostnader återkommer hela tiden, och det är lika tradigt varje gång. Tandkrämen är snart slut igen, bara att skriva upp på inköpslistan. Och sen i butiken kryssa fram till tandkrämen, betala den, bära en lite tyngre matkasse hem och väl hemma ställa undan tandkrämen i väntan på användning. Såvida du inte väntat för länge och kan ställa fram tandkrämen direkt, men då kanske du å andra sidan fick besöka butiken tidigare än tänkt.
Inget av det här är egentligen något större problem, och det är möjligt att du aldrig en tänkt på det som ett problem (än), men det finns ändå en lösning.
Lösningen är enkel: Köp det du redan vet att du behöver billigare i bulk.
Nästa gång tandkrämen är slut tar hoppar du över hela processen ovanför och går bara och hämtar en ny i skåpet. När du slipper ha "köp tandkräm" eller "hur får jag ut lite mer schampo från en flaska som verkligen är slut" som ett av dagens projekt kommer du att undra varför du inte har förenklat det så här för dig tidigare.
Att bunkra upp tar bort onödigt extraarbete och gör livet enklare, det är helt klart största fördelen. Men eftersom vi här pratar om att spara pengar ska vi inte glömma att det finns en trevlig bonus, det blir billigare! Ta deo till exempel.
På Willy's kostar deon 31.90 kr, vilket gör att du sparar 11.90 kr per deo om du istället beställer den från Megafynd. Om du dessutom beställer många samtidigt riskerar du inte att plötsligt stå utan och behöva rusa in på Lilla Dyra Coop på väg från jobbet och betala 34.95 kr.
Svart som Mordor, även om jag gissar att orcherna inte var direkt intresserade av billig tandkräm.
Sauron lär ju ha erbjudit mat och boende. Finns det förmånsbeskattning i Midgård?
Undrar om de har tjänstepension?
Gå igenom hemmet och skriv ned vad som går åt. Tandkräm, tvål, rengöringsmedel, WC-anka osv. Handlar du på Willys kommer några saker vara billigare där, bara använd deras onlineshop för att jämföra priserna. Handlar du på Coop eller ICA kan du nästan räkna med att Megafynd kommer vara billigare.
Livet blir enklare, och besparingarna får du på köpet!
Erbjudanden på mat
På kampanjveckan.se och i appen Matpriskollen kan man smidigt se veckans erbjudanden från flera butiker. Där kan du titta igenom vad som finns i "dina" butiker varje vecka. Jag går ofta in i appen på söndagen eller måndagen, lägger till allt som är intressant på inköpslistan, och sen handlar jag från den butik som har bäst erbjudanden.
Är det något bra erbjudande köper jag mer, hur många beror på hållbarhet och besparing vs. vilket utrymme som krävs. När ICA sålde bönor för 5 kr/tetra köpte jag ungefär en halv kundvagn.... Nu är dom nästan slut!
Det som gör störst skillnad för ekonomin, utan att kräva så mycket eftertanke, är ändå inte bunkrandet, utan ordningen på planeringen. Säg att du nu har den här ordningen:
Planera vad du ska äta - skriva matlista - handla
Då kommer du spara mycket på att byta till den här:
Läs erbjudandena - planera vad du ska äta utifrån erbjudandena - skriva matlista - handla
Du äter fortfarande samma som innan, tillsammans med dina nya 10kr-rätter såklart, men du gör det mycket billigare. Och du riskerar inte att behöva slänga en kundvagn oäten torsk.
Säg att du sparar 200 kr på att hålla koll på erbjudanden - 7% till, 26% totalt! Det här går ju bra.