top of page

Shopping

Kvinna med laptop shoppar smink

Jag vet inte hur hamstrig du är. Själv är jag det i väldigt hög grad. Du såg ju mängderna smink jag hade hamstrat på mig...Dom flesta är lite mer sansade, men spenderar ändå saker på krimskrams som inte tillför så mycket till livet.

Spara pengar på shoppingen

Posten "allmän shopping" är ofta högre än man tror. Ett doftljus här och ett nagellack där, och vips har man shoppat upp motsvarande en kontantinsats till en lägenhet med utsikt över vattnet. Här finns seriösa pengar att spara.

 

Innan varje köp, fråga dig själv om den här prylen verkligen bidrar till din långsiktiga lycka?

 

Är det viktigare med ett (till) nagellack som känns sommar, eller är det viktigare att spara pengarna och åka på en härlig resa? Det andas lite väl mindfullness och finna sig själv-retreat om att stå på Åhlens och kontemplera över sin långsiktiga lycka, men man behöver inte ställa tillbaka många doftljus innan man har sparat 300 kr. Det går att leva med lite flum när vi med det kommer upp i 41%!

Pengarna tillbaka

När du väl köper något, försök att göra det på nätet, för där kan man använda cash back-sidor, typ Refunder, där man får tillbaka en del av det man betalar. Jag hade hört talas om dom när jag höll på med mitt hamstershoppande, men tyckte det verkade krångligt och...något. Det var ju dumt, eftersom jag säkert inte hade brytt mig om att plocka ut pengarna om jag använt dem, och då hade jag kunnat köpa aktier för dem nu. Efter min "aack, pension!"-upplevelse använder jag alltid den här typen av sidor om jag ska köpa något.   Nu plockar jag ut pengarna jag får därifrån och investerar dem. Bye, bye fattigpensionärsframtid! 

 

Det finns tre olika siter (som jag testat). Ska jag köpa något på nätet, vad som helst, tittar jag alltid igenom alla tre sidor för att se vilka som har bäst erbjudande. Så ska jag handla något från Hemtex söker jag efter Hemtex på alla tre sidor, ser om de finns där och hur mycket man får tillbaka.  Just Hemtex var bäst via en av sidorna, 6.5% tillbaka. Handlar jag för 300 får jag 19 kr tillbaka. Lite pengar, men också en mycket liten ansträngning. 

 

De här sidorna räknas väldigt sällan som en rabatt, vilket innebär att du kan både gå via dem och få pengar tillbaka, och utnyttja ett rabatterbjudande.

Mest sparar man om man tittar på alla och ser vilken som ger tillbaka mest, det kan skilja sig ganska mycket åt. Orkar man inte det kan man hålla sig till en, mindre pengar tillbaka men verkligen minimalt med ansträngning.

Min återbäring hos Mybonus, efter att ha köpt saker jag skulle ha köpt ändå. Full disclosure: Annabelle Sparklefluff är inte mitt riktiga namn.

Säg att du i snitt spenderar ca 2 000 i månaden på nätet, på en blandning av allmänt jox, hemkörda matvaror och nya snygga konsultkläder. Utan att räkna med rabatterna på sidorna så får du med det tillbaka ca 100 kr, eller 3% av ditt sparmål. 44%!

Jämför priser

För att leta upp Hemtex bland cashback-sidorna måste man veta att det är där man vill shoppa, men hur ofta vaknar man och tänker "Ojoj, idag vill jag gärna handla på Hemtex!"? Mig har det aldrig hänt. 

Däremot vaknar, eller somnar, jag ibland med tanken att jag verkligen behöver en Pryl. En Pryl skulle vara perfekt i mitt liv just nu. Var jag köper min Pryl är mindre viktigt, om det nu är Hemtex, CDON eller någon annanstans. Så självklart köper jag den där det är billigast. Hej Pricerunner och Prisjakt!

Det här låter så självklart, men jag vet att jag inte gjorde det själv förut. Jag bara letade upp det jag skulle ha och köpte det. Nu söker jag alltid, alltid, alltid (ja, förutom när jag glömmer det) på de här två siterna. Det kan vara stora prisskillnader på samma sak. Ibland söker man sig fram med allmänna ord, "torktumlare", ibland vet man vad man ska ha och kan skriva in artikelnummer och liknande. 

Pricerunnes logga för att jämföra priser
Prisjakts logga för att jämföra priser

Ett exempel från häromdagen när jag skulle beställa födelsedagspresent till kaffeälskande make. Jag hade fått hans "önskelista" (två saker är inte tillräckligt för att utgöra en lista, oavsett vad han kallar den), och en av de två sakerna på icke-listan var en ny kaffebryggare. Den modell han var ute efter varierade i pris med 500 kr mellan dyraste och billigaste. Jag tog såklart billigast. Den butiken 20% rabatt på allt pga Green Friday, woop! Butiken fanns inte på någon av prisjämförelsesiterna, booh, men man kan inte få allt. Däremot gick det att använda American Express, så jag fick lite Eurobonuspoäng också. Så istället för att betala 2 000 kr från en säljare som låg lite i mitten, så tog jag den billigaste med rabatt och betalade 1 500 kr, och fick dessutom lite bonuspoäng till framtida resor. Med tanke på att det tog max 10 minuter att göra jämförelsen och läsa om rabatten ger det en timpeng på 3 000 kr. Skattefritt, och utan att räkna bonuspoängen. Inte illa!

Jämförelsesiterna ger mest krona per sökning för större inköp, och är ofta värdelöst för kläder. Så även om du inte kommer att spara med dem varje månad, finns potential att spara en hel del de månader då du gör det. Vi säger ett snitt på 150 kr per månad. 

49%!

bottom of page